Alles is met elkaar verbonden

Berlijn, 28 december 2021

Alexander von Humboldt (1769-1859), geboren en gestorven in Berlijn.
Van adel, wat zich toont in de toevoeging ‘von’.
Er bestaat geen enkele persoon in de hele wereld, naar wie zo veel plaatsen zijn vernoemd.
Ik besluit zijn biografie te gaan lezen in Berlijn, geschreven door Andrea Wulf, in 2015.

Andrea Wulf: “Het was Humboldt die ons het concept van de natuur zelf aanreikte.”

Begin 2022 wordt het Humboldtforum Berlin geopend, na jaren nieuwbouwen, verbouwen, inbouwen, en discussie. Het Humboldt Forum is gebouwd op de exacte locatie van het Berliner Stadtschloss, een historisch stadskasteel en voormalige winterresidentie van o.a. de koningen van Pruisen en de Duitse keizers. Dit kasteel werd opgeblazen op bevel van de partijvoorzitter in de DDR, herfst 1950, om plaats te maken voor het Paleis van de Republiek, dat 34 jaar later weer werd afgebroken.
Het gebouw waarin het Humboldt Forum gehuisvest wordt is een gedeeltelijke replica van dit Berliner Stadtschloss. Drie van de vier gevels van het Humboldt Forum zijn een zo getrouw mogelijke reconstructie van dit Stadtschloss. Het slot brengt, met een nieuwe indeling achter een oude façade, oud en nieuw bij elkaar.
Het Humboldt Forum in het stadspaleis van Berlijn is een universeel museum en, zoals het zelf zegt, “een plaats voor cultuur en wetenschap, voor uitwisseling en debat”. Naast twee etnologische musea herbergt het Humboldt Forum ook de tentoonstelling Berlin Global,  samengesteld door curator Paul Spies, voormalig directeur Amsterdam Museum, NL.