De eerste

Berlijn, 2 maart 2022

Alexander von Humboldt    (1769-1859)
Géographie des plantes près de l’Equadeur. Tableau physique des Andes
1803
37 x 49 cm

Volledige titel luidt: Geografie van de equinoctiale planten: fysische tabel van de Andes en de aangrenzende landen; opgesteld volgens waarnemingen en metingen gedaan op plaatsen van de 10e graad noorderbreedte tot de 10e graad zuiderbreedte in 1799-1803.

De tekening is nu onderdeel van het archief van Gulliermo Hernández de Alba, en werd door Alexander von Humboldt getekend in Guayaquil, Ecuador, na het beklimmen van de vulkaan Chimborazo. Samen met zijn compagnon Aimé Bonpland reisde hij door de Spaanse koloniën in Zuid-Amerika en de Phillipijnen. Een uitzonderlijk recht, hen toegekend door Karel V zelf. De enige voorwaarde was dat Humboldt de hele expeditie zelf zou bekostigen. Dit was geen probleem, aangezien zijn moeder in 1797 was overleden, en hem en zijn oudere broer Wilhelm in rijkdom achter had gelaten.

Alexander von Humboldt , geboren en gestorven in Berlijn, was mijnbouwexpert, botanicus, ecoloog, visionair, schrijver, dichter, tekenaar, wetenschapper en bovenal ook ontdekkingsreiziger. Van niemand op de hele wereld zijn er zoveel straten, gebouwen, plekken, levende en niet levende wezens vernoemd als naar hem.
Terecht.
De tekening hierboven, die Alexander von Humboldt maakte na het beklimmen van de vulkaar Chimborazo, toont een gedeeltelijke dwarsdoorsnede van deze vulkaan. Von Humboldt combineerde verschillende metingen met elkaar en deelde plantensoorten in, gerelateerd aan klimaatlagen, fysische metingen, chemische omstandigheden, hoogtes en eigen waarnemeingen. Deze tekening heeft model gestaan voor zijn latere gedetailleerdere versie uit 1807, en is een iconisch ‘natuurschilderij’ geworden in de geschiedenis van de wetenschap. Zijn visie en ontwikkelde theorie is de standaard geworden voor hoe wij, over de hele wereld, over de samenhang en hiërarchie in de natuur denken; de standaard voor ons natuurwereldbeeld.

Portret van Alexander von Humboldt 1806 | Friedrich Georg Weitsch (1758-1828) | olieverf op canvas | 126×92,5 cm | Alte Nationalgalerie, Berlin

Rechtstreeks gekocht van de kunstenaar door Friedrich Wilhelm III in 1806.