Karl Valentin

Berlijn, 3 maart 2022

Bij het zien van de vele klemmen die het mogelijk maken een verbinding te leggen tussen drie draadeinden, een klein lasje, moet ik denken aan de uitspraak van Karl Valentin: “Kunst ist schön, macht aber viel Arbeit” (kunst is mooi, maar het is veel werk).
Deze uitspraak staat op elk papieren zakje, waarin de gekochte ansichtkaarten worden meegegeven, in de musea hier in Berlijn.

Karl Valentin was het pseudoniem van Karl Ludwig Fey (1882-1948, DU), Beiers komiek, regisseur, acteur en schrijver. Na wat zoeken op internet blijkt de uitspraak voor te komen in de film Die verkaufte Braut uit 1932, een film van Max Ophüls. In deze film heeft Valentin een rol. Maar de woorden werden niet door Valentin zelf uitgesproken.
Hij verscheen pas na de dialoog met de gewraakte woorden in beeld in de film en had – voor zover bekend – niets te maken met het scenario.  Maar zeker weten doet niemand dit. Het scenario voor de filmversie van Friedrich Semtana’s opera Die verkaufte Braut werd geschreven door Curt Alexander en Max Ophüls op basis van het libretto van Karel Sabina. Een prachtige film, zwart-wit, en te zien op youtube:  Die verkaufte Braut.