DE VENSTERBANK

DE VENSTERBANK is gevestigd aan de Bergstraat 32 te Amersfoort. Pal aan de stoep twee ramen, twee vensterbanken. Op en boven deze vensterbanken zweven beelden van kunstenaars van allerlei pluimage. Hieraan gekoppeld is de site DE VENSTERBANK.NL.
Op mijn uitnodiging exposeren kunstenaars uit heel Nederland in de ruimtes van De Vensterbank, installaties van nieuw en/of bestaand werk.
Samen met kunsthistorica Jantine Kremer bezoek ik de kunstenaar in zijn/haar atelier. De weerslag in woord en beeld is te lezen en zien op de site; bezoekers kunnen zo meer te weten komen over de kunstenaar zelf en zijn/haar drijfveren.
Tijdens de duur van de expositie kan middels een QR-code bij het linkerraam van De Vensterbank ter plekke informatie opgehaald worden van deze site over het getoonde werk/installatie en de kunstenaar.
Drie kunstenaars per jaar transformeren de ruimtes met hun installaties.

Een huis in een straat in Amersfoort. Eigenlijk meer een doorgangstraat naar andere bestemmingen. Onderweg kan de oplettende voorbijganger zich op de stoep laten verrassen door een onverwacht beeld op een onalledaagse plek.

Jolanda Meulendijks,
initiator en curator

In stereo, het eerst geziene – stereoscopische studie van een uitzicht
De Vensterbank van Mirjam Kuitenbrouwer     |    zomer 2020

UltraPower
De Vensterbank van Erik Mattijssen    |    2021

DE VENSTERBANK

Op 5 februari 2023 is er aan het kunstproject De Vensterbank een einde gekomen. Samen met kunstenaars, liefhebbers, de wethouder en passanten heb ik de luiken gesloten. De website blijft online, om de installaties en inkijkjes in de ateliers van de kunstenaars voor eenieder bereikbaar te houden.
10 Jaar De Vensterbank
2013-2023

Het was mij een meer dan groot genoegen om met de 29 kunstenaars deze reis door de jaren te maken, en ik ben ze dankbaar dat ze zich in deze beperkte ruimte boven de vensterbanken hebben gewrongen met hun werk.

Jolanda Meulendijks,
initiator en curator